Билярд

Билярд  е общото наименование за игри на закрито , които се играят на специални за целта маси със щека, която се използва като средство за удряне на топките. Крайната цел на отделните игри е различна, като заедно с това се различават и характеристиките на масите и щеките при отделните разновидности на билярда.

Видове билярдни игри

ss

Начално подреждане при Осма топка

Осма топка

Осма топка е един от най-разпространените видове билярдна игра с джобове. В САЩ тя най-често се играе на маси с дължина 7 фута, наричани още на английски bar tables. В началото на играта петнадесетте топки (без топката бияч) се подреждат във формата на триъгълник. Играта е наречена Осма топка, тъй като в крайна сметка победителя се определя от правилното вкарване на топка номер 8 (черната топка). Билярдните маси, предназначени за игра на Осма топка, са стандартни маси с дължина от 6 до 9 фута, с 6 джоба по тях.

Девета топка

ss1

Начално подреждане при Девета топка

Девета топка е една от характерните за заведения билярдни игри. Това се дължи на значително по-простите правила на играта в сравнение с игри като Осма топка или Снукър. Както всички билярдни игри Девета топка се играе като се редуват ходове на двама играчи. Всеки играч се опитва да направи позволен удар и ако с него успее да вкара някоя от топките на масата има право да продължи. За позволен удар в играта на Девета топка се смята удар, при който бялата първо удря топката с най-ниска стойност на масата (от 1 до 9), след което някоя от всички топки на масата трябва да докосне спонт, а бялата топка е останала на масата. Изключение прави случаят, при който играчът вкара топка номер 9. Ако ударът е изпълнен по правилата и топка номер 9 влезе в някой от джобовете, играчът който е играл побеждава.

Десета топка

ss3

Примерно нареждане на топките за игра при Десета топка; топка с номер 1 е на долната точка, а топка с номер 10 е в средата. Всички останали топки се редят на случаен принцип.
 

Десета топка е една по-нова билярдна игра. Нейните правила наподобяват тези на девета топка, но някои ключови разлики я правят по-предпочитана от професионалистите в световен план. Както подсказва самото заглавие – играта се играе с 10 топки, като тази с номер 10 е топката, която при вкарване носи победа. В тази игра обаче топките се редят във формата на триъгълник с 10-ти номер по средата, което намалява броя на сигурните вкарани топки от разбиване и намалява шансовете на разбиващия да вземе играта без противника му да се яви на масата. Друга ключова разлика е обявяването на удари – всеки играч е длъжен да обяви дали ще играе защитен(сейфти) удар или ще вкара една точно определена топка в точно определен джоб. Необявен удар води до прекъсване на серията и смяна на реда – противника има право да стъпи на масата или да върне реда обратно на нарушилия правилото играч (обикновено в случай че ситуацията е неблагоприятна). Това елиминира до голяма степен фактора “късмет” в играта и изхода на партията се решава най-вече чрез уменията на играчите.